Faydalı Bilgiler

Evimizde Var Olan Ancak Gözle Görülmeyen Tehlikeler

Evimizde-Var-Olan-Ancak-Gözle-Görülmeyen-Tehlikeler

Yapılan çalışmalar , dünya genelindeki 4.3 milyon ölümün ev içindeki kirli havaya, 3.7 milyon ölümün de dışarıdaki kirli havaya bağlı olduğunu göstermektedir. 25 Mart, 2014 tarihinde yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün Raporunda, iç ve dış ortam hava kalitesinde iyileştirme çalışmalarının en kısa zamanda yapılması gerektiği tespit edilmiştir [Organization, W.H., Ambient (outdoor) air quality and health. WHO Media centre, 2014.]

Hava Kirliliğinin kısa süreli sağlık etkileri : Başağrısı, göz ve burun ve boğazda tahriş, bulantı, göğüs sıkışması, astım ve amfizemi daha da kötüleştiren öksürük (bronşit ve zatürree gibi), üst solunum yolu enfeksiyonları .

Hava Kirliliğinin Uzun Süreli Sağlık Etkileri amfizem, akciğer kanseri, kalp hastalığı, çocukların akciğerlerine zarar vermesi ve yaşlıların tıbbi durumlarını daha da kötüleştirebilmesi sayılabilir.

Evimizde var olan ancak gözle görülmeyen tehlikeler

1- Bakteri:

hayatımızda çok faydalı rol üstlenmiş ve tek başına başka canlıya ihtiyaç duymadan yaşayabilen canlılar olmakla birlikte bazı bakteri türleri tüberküloz, menenjit ve idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara sebep olabilir. Bu hastalıklar antibiyotikle tedavi edilebilir.

Virüs insanda grip, soğuk algınlığı, kızamık ve kızamıkçık gibi hastalıkların yanı sıra COVID-19 (yeni tip koronavirüsün neden olduğu hastalık), SARS (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu), MERS (Orta Doğu solunum sendromu) ve Ebola gibi salgın düzeyinde hastalıklara sebep olabilir. Virüslerin yol açtığı hastalıklar antibiyotikle tedavi edilemez; ya hastalığa karşı aşı üretilir ya da hastalığa özel tedavi uygulanır.

2- Radon:

Dünya genelinde görülen akciğer kanseri vakalarının yüzde 15’ine neden olduğu belirtilen radon gazına karşı evlerin sürekli havalandırılması gerekiyor. Oysa “daha çok enerji tasarrufu” amacıyla evlerin yalıtımında uygulanan üst düzey teknikler nedeniyle evlerin doğal olarak havalandırılma imkanı günümüzde kaybolmuştur. Bu da, radyoaktif madde olan Radon gazının daha fazla evlerimizde birikmesine sizin ve sevdikleriniz için risk oluşturmasına neden olmaktadır.

3- Formaldehit:

Evlerdeki en temel formaldehit kaynakları , Ucuz, düşük kaliteli Laminat Parkeler ile Duvar, kapı pencere boyalarıdır. Özellikle Parke ürün yapı bileşeninde mevcut olan, insan sağlığı için büyük risk oluşturan formaldehit kimyasal maddesidir. Parke üretiminde bu maddenin kullanım oranı ne kadar artarsa; parkenin imalat maliyeti de o oranda düşmektedir. Avrupa Birliği Ülkeleri bu probleme yasal düzenlemeler getirmiştir. E1 Belgesi ile laminat parkenin sağlığa uygun olduğunu yani insan sağlığına uygun oranda formaldehit kullanıldığını onaylamaktadırlar. Bilinçli tüketici olarak bu belgeye sahip olmayan parkeler kullanılmamalıdır.

4- PM 2.5:

Toz, polen, küf gibi 10 mikron ve daha küçük parçacıklar , organik bileşikler gibi 2,5 mikron ve daha küçük parçacıklar PM2.5 olarak adlandırılır. PM2.5 bir insan saç telinin yaklaşık %3’ü büyüklüğündedir ve bir elektron mikroskopu ile tespit edilebilir.

Soluduğumuz hava, gaz, su buharı, toz ve kimyasal bileşiklerden oluşan bir karışımdır. Nefes aldığımızda içimize çektiğimiz hava ile bu karışım içinde bulunan partikülleri vücudumuza almış oluruz.

İnce parçacıkların astım, kalp krizi, bronşit ve diğer solunum problemleri gibi kronik hastalıkları tetiklediği veya kötüleştirdiği bilinmektedir.

Son dönemde yapılan tıbbi çalışmalar kalp ve damar hastalıklarının hava kirliliği, özellikle de ince partikül (PM2.5) kirliliği ile ilişkili olduğunu göstermiştir. [Prof.Dr. Hakan GERÇEKOĞLU – Kapl ve Damar Cerrahı]

5- Mayt Ve Akarlar:

Akarlar(Mayt), insan vücudundan dökülen deri tozlarıyla ve parçacıklarıyla beslenen bir canlı türüdür. İnsan vücudunda milyarlarca akar yaşamaktadır. En çok halı, koltuk, yatak ve tüylü veya kirli ortamlarda bulunur. Yatak, yüksek miktarda yiyecek (epitel hücreleri) ve insan vücudu tarafından verilen ısı ve nem içerdiğinden, maytlar için ideal bir yaşam çevresi sunar; ısı ve nem şartları en iyi durumdadır. Aynı zamanda güneş ışığının olmaması tam olarak sağlanmıştır.

20 °C civarında daimi sıcaklık, % 60-80 arasında nem ve güneş ışığının olmaması maytların en hızlı çoğalma koşullarıdır. (güneş ışını maytları yokeder ve MedAir cihazlarımızda da mevcut olan UVC lambaları (254 nm) güneşin en kuvvetli ışını olarak tıp litaretüründe yer almaktadır.)

Dermatophagoides pteronyssimus adı verilen, ev tozu hassasiyeti veren alerji yaratan etkenlere eşdeğerde olan maytın metabolizma ürünü, kronik inatçı alerjik rinite sebep olan alerji yaratan etkenler arasında en çok bilinen ve en yaygın olan alerji yaratan ekenlerden biridir.

6- Pozitif İyonlar:

Havada negatif ve pozitif iyon dengesi mevcuttur. Beton, çelik, asfalt, cam, vinil malzemeleri, merkezi ısıtmalar ve klimalarla çevrili modern dünyamızda bu oran değişir ve pozitif yüklü iyon miktarı artar. Pozitif yüklü iyonlar sağlığımıza zarar verirken, negatif yüklü iyonlar sağlığımız için önemli katkı sağlarlar. Pozitif yüklü iyonların fazlalığı beyne yeterince oksijen gitmesini engeller ve bu da dikkatimizin bozulmasına, hafızamızın olumsuz etkilenmesine, uyku düzenimizin bozulmasına, yorgunluğa ve baş ağrılarına neden olur. Pozitif yüklü ortam bağışıklık sistemine olumsuz etkiler ve havadaki mikroplar sizi daha kolay hasta edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir